VCC BV en A.S.E. Repair BV betrokken bij innovatief project van Damen Shipyards

Damen Shipyards is uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf op het gebied van verduurzaming binnen de scheepvaart. In februari 2015 hadden zij een wereldwijde primeur door de eerste LNG-aangedreven binnenvaarttanker af te leveren, genaamd de Damen Ecoliner. Damen Shipyards was verantwoordelijk voor het re-design van het brandstofsysteem van het schip. Zowel VCC BV als A.S.E. Repair BV waren vanuit hun expertise betrokken bij dit project. Piet Faasse, E&A director Sales & Product Group Support, vertelt met trots over dit baanbrekende project en blikt terug op onze samenwerking.

 

Een combinatie van revolutionaire innovaties

“De maritieme markt is conservatief, zeker wanneer je deze vergelijkt met de autobranche”, steekt Piet van wal. “In de autobranche volgen ontwikkelingen op het gebied van verduurzaming en comfort elkaar snel op. Je zou bijna kunnen zeggen dat het rijden ondergeschikt raakt aan deze extra’s. In de scheepvaart gaat dit proces langzamer. Vanuit Damen willen wij hier actief aan bijdragen en het verschil maken”. Als voorbeeld draagt Piet de Damen EcoLiner aan, welke is ontwikkeld om de hoognodige emissiebesparing voor binnenvaart exploitanten te kunnen leveren en tegelijkertijd de energieconsumptie te verminderen. De EcoLiner combineert diverse revolutionaire innovaties die binnen Damen zijn ontwikkeld, zoals luchtsmering en een FLEX-tunnel. Dit leidt tot een aanzienlijke reductie in brandstofkosten. Ook vaart de EcoLiner op LNG, dit is een vloeibaar aardgas dat als duurzaam alternatief geldt ten opzichte van wat nog steeds de meest gebruikte brandstof in de scheepvaart is, namelijk dieselolie.

 

Goede leveranciers en samenwerkingspartners zijn een must

“Zoals altijd bij het toepassen van nieuwe technologieën kom je uitdagingen tegen, zo ook tijdens de bouw van de EcoLiner”, vertelt Piet. “Goede leveranciers en samenwerkingspartners zijn dan een must. Gelukkig hebben wij deze gevonden in VCC en A.S.E. Repair. VCC heeft de cryogene componenten geleverd en A.S.E. Repair heeft het onderhoud en de service ervan verzorgd. Door omstandigheden had het project enige vertraging opgelopen maar dankzij snel en professioneel handelen vanuit VCC en A.S.E. Repair kwam er weer schot in de zaak. Inmiddels vaart de EcoLiner weer rond op de binnenwateren van Nederland”.

 

Er werd alles op alles gezet

Volgens Piet onderscheidt de combinatie VCC BV en A.S.E. Repair BV zich met name door de Test & Repair service. Dankzij de geclassificeerde testfaciliteiten kunnen VCC BV en A.S.E. Repair BV snel zaken verifiëren. Iets dat goed van pas komt wanneer er sprake is van een strakke planning, of in het geval van de EcoLiner achterstand. “De medewerkers hadden echt kennis van zaken. Zodra er zich een issue voordeed, werd er goed en adequaat op ingespeeld. Ze zetten alles op alles om de EcoLiner zo snel mogelijk gereed te maken voor de vaart. Indien noodzakelijk maakten ze zelfs aanpassingen op bestaande producten. Die flexibiliteit wordt gewaardeerd”.

 

De EcoLiner is een varende showcase voor verduurzaming in de binnenvaart. Wij zijn als VCC BV en A.S.E. Repair BV dan ook trots dat wij betrokken zijn geweest bij dit vooruitstrevende project.

 

 

Damen Shipyards en VCC BV werken aan innovatief project