Waterstof energie opslag; een technologie voor duurzame energie

De opmars van waterstof energie opslag als duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld olie is aanstaande. De weg naar broeikasgas neutraal is reeds ingezet en bekrachtigd in het klimaatakkoord van Parijs. Dat maakt de weg vrij voor waterstof energie om verder zijn intrede te doen in de industrie. In dit artikel delen wij meer over waterstof energie én de appendages die geschikt zijn om binnen de waterstof toepassingen te gebruiken.

 

Waterstof energie binnen de cryogene branche

De inzet van waterstof energie kan bijdragen aan het koolstofvrij maken van het vervoer en de industrie. Met name binnen complexe industriële installaties en binnen de cryogene branche zal waterstof energie een rol van betekenis gaan spelen. Waterstof kan erg veel energie opslaan en door het op een slimme manier op te slaan ontstaat er minder energieverlies. Men zet waterstof ook in als buffer voor het elektriciteitsnet. Het kan goed vervoerd worden en is daarmee ook in te zetten in het bestaande gasnet. Tevens kan waterstof bijdragen aan het verduurzamen van vrachtauto’s en ander zwaar vervoer en het kan waterstof processen in de (chemische) industrie verduurzamen.

 

De juiste appendages voor waterstof energie opslag in de cryogene techniek

Waterstof biedt interessante mogelijkheden. Waar de opslagtemperaturen bij LNG en stikstof op -162°C en -196°C liggen, kan vloeibare waterstof zelfs tot een temperatuur van -260°C zakken. Vanwege de risico’s op brand- en explosiegevaar is het belangrijk om met de juiste materialen te werken en er gelden strenge technische eisen. De meeste cryogene kleppen functioneren tot een temperatuur van -200°C. VCC BV heeft enkele appendages in het assortiment die wél geschikt zijn voor waterstof toepassingen. Waterstof kan bijvoorbeeld naar 1000 bar gebracht worden en tijdelijk opgeslagen worden in hogedruk opslagtanks. Door waterstof samen te persen ontstaat er een hogere energiedichtheid. Het is zaak dat het gas niet te veel opwarmt en daarbij komt de toegevoegde waarde van veiligheidskleppen om de hoek kijken. Zodra de druk stijgt wordt de overdruk naar de buitenlucht vervoerd door de veiligheid.

 

VCC BV biedt geschikte appendages voor waterstof toepassingen

Het team van VCC BV heeft ervaring met waterstof projecten en de inzet van appendages, geschikt voor waterstof energie opslag. “De fabrikanten zoals HEROSE en VINCO Valves ontwikkelden diverse appendages die geschikt zijn om met waterstof te werken. Zo is de FullX Valve van HEROSE uitgebreid getest en functioneert deze tot een temperatuur van -269°C. Dat geldt ook voor de speciale kogelkraan van VINCO. VCC BV beschikt over diverse appendages die geschikt zijn voor waterstof toepassingen. Denk aan vlinderkleppen, gasdetectoren, vlakke afdichtingen en hoge druk magneetventielen. 

Meer weten over appendages voor cryogene toepassingen lees je hier: https://www.vccbv.nl/producten/cryogeen/

 

 

 

Waterstof appendages - VCC BV