Selecteer met deze 6 gegevens het juiste veiligheidstoestel voor jouw systeem

Ieder systeem waarbij je te maken hebt met bijvoorbeeld gassen, lucht en vloeistoffen, dient beveiligd te worden. Bij systemen waarin zo’n medium door leidingen verplaatst wordt, is de veiligheid (ook wel veerveiligheid of safety valve) het onderdeel welke het systeem beveiligd en risico’s of gevaren voorkomt. Het selecteren van de juiste veiligheid is dus van enorm groot belang, omwille van de security voor mens en omgeving.

 

Hoe selecteer je een veerveiligheid

Maar hoe kom je nu tot de juiste veerveiligheid voor jouw proces of systeem?

Op basis van onderstaande 6 uitgangspunten kun je de best passende veerveiligheid bij jouw systeem selecteren:

 

 1. Medium

  Simpel en logisch, maar het eerste uitgangspunt is het medium wat in jouw systeem van toepassing is. Denk hierbij aan vloeistoffen, waterstof, lucht, stoom, gassen. Afhankelijk van het medium bepaal e het materiaal van het veiligheidstoestel (RVS, staal, brons/messing).
 2. Druk

  Onder welke druk gaat het medium door de leidingen van jouw systeem heen en op welke druk dient de veerveiligheid af te blazen (ofwel het systeem te beveiligen).
 3. Temperatuur

  Wat is de temperatuur van jouw medium? En verandert de temperatuur onder bepaalde omstandigheden? Verschillende temperaturen hebben een ander effect op de basismaterialen van het toestel, de afblaasdruk en de hoeveelheid die door de veerveiligheid heen gaat (capaciteit).
 4. Capaciteit

  Hier stellen we vast wat de maximaal benodigde doorstroomcapaciteit van de veiligheid is. Zo kan de juiste hoeveelheid van het medium afgevoerd worden zodat de druk niet te ver oploopt en het systeem daarmee veilig blijft. Dit is een belangrijk gegeven omdat je niet graag wilt dat de (veer)veiligheid een mogelijke onveiligheid wordt.
 5. Regelgeving

  Welke certificeringen en normen worden er geëist? Waar dient een veiligheid binnen jouw systeem dus aan te voldoen? Dit heeft alles te maken met het ontwerp van je installatie en de wet- en regelgeving waarmee je te maken hebt.
 6. Intensiviteit

  Afhankelijk van alle bovenstaande punten en de verwachte intensiviteit van gebruik van jouw systeem bepalen we welke kwaliteit en welk merk veerveiligheid het beste bij jouw systeem past.

Dus, wanneer er met deze factoren te makkelijk wordt omgegaan zal de veiligheid niet goed functioneren en kunnen er zelfs gevaarlijke en onveilige situaties ontstaan. Bij VCC BV helpen we je snel tot de juiste veerveiligheid voor jouw systeem te komen. Wanneer bovenstaande gegevens bekend zijn, weten wij precies welke veerveiligheid het best bij jouw systeem past.

 

Neem contact met ons op

+31 (0) 24 – 37 33 884
sales@vccbv.eu