Waterstof als opslagtechnologie voor duurzame energie

De opmars van waterstof als duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld olie is aanstaande. De weg naar broeikasgasneutraal is reeds ingezet en bekrachtigd in het klimaatakkoord van Parijs. Dat maakt de weg vrij voor waterstof om verder zijn intrede te doen in de industrie. In dit artikel meer over waterstof én de appendages die uitermate geschikt zijn om binnen waterstoftoepassingen te gebruiken.

 

De inzet van waterstof kan bijdragen aan het koolstofvrij maken van het vervoer en de industrie. Met name binnen complexe industriële installaties en binnen de cryogene branche zal waterstof een rol van betekenis gaan spelen. Waterstof kan erg veel energie opslaan en door het op een slimme manier op te slaan ontstaat er minder energieverlies. Men zet waterstof ook in als buffer voor het elektriciteitsnet. Het kan goed vervoerd worden en is daarmee ook in te zetten in het bestaande gasnet.


Tot slot kan waterstof bijdragen aan het verduurzamen van vrachtauto’s en ander zwaar vervoer. En niet te vergeten: (groene) waterstof kan processen in de (chemische) industrie verduurzamen.

 

Zorg voor de juiste producten

Ron van de Weerd vertelt: “Waterstof biedt interessante mogelijkheden. Waar de opslagtemperaturen bij LNG en stikstof op -162°C en -196°C liggen, kan vloeibare waterstof zelfs tot een temperatuur van -260°C zakken. Vanwege de risico’s op brand- en explosiegevaar is het belangrijk om met de juiste materialen te werken en er gelden strenge technische eisen. De meeste cryogene kleppen functioneren tot een temperatuur van -200°C, VCC BV heeft enkele appendages in het assortiment die wél geschikt zijn voor waterstoftoepassingen. Waterstof kan bijvoorbeeld naar 1000 bar gebracht en tijdelijk opgeslagen in hogedrukopslagtanks. Door waterstof samen te persen ontstaat er een hogere energiedichtheid. Het is zaak dat het gas niet te veel opwarmt en daarbij komt de toegevoegde waarde van veiligheidskleppen om de hoek kijken. Zodra de druk stijgt wordt de overdruk naar de buitenlucht vervoerd door de veiligheid”.

 

Het team van VCC BV heeft ervaring met waterstofprojecten en de inzet van appendages, geschikt voor waterstoftoepassingen. “De fabrikanten zoals HEROSE en VINCO Valves ontwikkelden diverse appendages die geschikt zijn om met waterstof te werken. Zo is de FullX Valve van HEROSE uitgebreid getest en functioneert deze tot een temperatuur van -269°C. Dat geldt ook voor de speciale kogelkraan van VINCO. VCC BV beschikt over diverse appendages die geschikt zijn voor waterstoftoepassingen. Denk aan vlinderkleppen, gasdetectoren, vlakke afdichtingen en hoge druk magneetventielen. Het team van VCC adviseert graag om de juiste waterstof appendages toe te passen in een complexe waterstofinstallatie”.

 

 

 

Waterstof appendages - VCC BV