Hoe optimaliseer je de uptime van een installatie?

Veiligheidskleppen vervullen een belangrijke rol in een installatie. Naast dat ze de veiligheid garanderen door de overmatige druk tijdig en op de juiste manier afvoeren, kunnen veiligheidskleppen ook het productieproces beïnvloeden. Zodra een veiligheid kapot gaat of deze onderhouden moet worden, kan de installatie stil komen te liggen. In dit artikel leggen we uit hoe je dergelijk productieverlies kunt voorkomen.

 

 

De levensduur van veiligheden verlengen

De actuele levensduur van een veiligheidsklep is afhankelijk van een aantal componenten. Denk aan de intensiteit van het gebruik, maar ook aan het type onderhoud. “Om te zorgen dat veiligheden langer meegaan, adviseer ik om niet te wachten totdat de veiligheden kapot gaan. Zet niet in op reactief onderhoud, maar introduceer juist proactief onderhoud”, stelt Ron van de Weerd, eigenaar VCC BV. “Dat is een eenvoudige manier om de levensduur van uw veiligheden te verlengen. Door tijdig de veiligheidskleppen te controleren, reviseren en eventueel te hercertificeren, verzeker je jouw installatie van goedwerkende veiligheden die nog een flinke poos mee kunnen. Daarmee krijgt u meer grip op de levensduur van uw veiligheidskleppen en creëert daarmee ook een veilige omgeving”.

 

Bepaal de ideale situatie voor jouw installatie

“Maak een onderhoudsplan voor de veiligheidskleppen in de installatie, dat is namelijk volledig op maat in te richten”, vertelt Ron. “Stel op voorhand vast wat de impact is van de veiligheidsklep op de installatie. Ga daarbij uit van de houdbaarheid van de veiligheidskleppen, de veiligheid voor de omgeving en de productietijd die je met de installatie wenst te draaien. Door het produceren op volle belasting verkort je de levensduur van de veiligheid. Dit betekent dat jouw installatie eerder uit bedrijf komt te staan. Door in de praktijk productie op 90% belasting te draaien, wordt de levensduur aanzienlijk verlengd. Wat volgt is namelijk een rekensom waarbij de productie op 90% belasting wordt afgezet tegen de volledige shutdown van de installatie wanneer een veiligheid kapot gaat. Wat verlies je dan aan productie als jouw installatie één maand stilligt?”

 

De afwegingen die gemaakt moeten worden zijn gebaseerd op de technische haalbaarheid en financiële overwegingen. Ron: “Er zijn verschillende viewpoints om naar de installatie te kijken. Het is daarbij raadzaam om je niet enkel door de financiën te laten leiden. Vanuit de techniek zijn er namelijk twee situaties waar jij winst kunt boeken om de productietijd van de installatie te optimaliseren. Enerzijds het berekenen van de juiste productiebelasting en anderzijds het inzetten van preventief onderhoud. Het inplannen van controles aan veiligheden is vergelijkbaar met het kopen van een nieuwe auto. Zodra je een auto koopt volgt er na één jaar een servicebeurt. Daarin wordt bepaald wat de status is van de auto en op welke termijn de auto weer terug naar de garage moet. Hoe intensiever hij gebruikt wordt en hoe langer hij meegaat, des te belangrijker wordt de inspectie en het onderhoud. Dat geldt ook voor het onderhoud aan veiligheidskleppen”.

 

Efficiënte vervanging van veiligheidskleppen

VCC BV en zusterbedrijf A.S.E. Repair BV hebben een sterk onderhoudssysteem ontwikkeld. Ron: “Vanuit A.S.E. Repair werken wij met een zogenaamde wisselvoorraad. Dat betekent dat wij veiligheidskleppen direct kunnen uitwisselen. Dat is in de praktijk zeer interessant om snelheid te winnen en kosten te besparen. Bij een van onze klanten is bijvoorbeeld een aantal veiligheden op het dak van een gebouw geplaatst. Voorheen was het zo dat de veiligheid bij reparatiewerkzaamheden, middels een hoogwerker, gedemonteerd moest worden. Daardoor stond de installatie tweeënhalve dag stil en moest de hoogwerker voor dezelfde periode gehuurd worden. Nu hebben wij een nieuwe, gecertificeerde veiligheden op voorraad liggen waardoor we de veiligheidsklep direct kunnen vervangen. Dit is nu in een halve dag gerealiseerd, wat een minimaal verlies van productie betekent. Vervolgens reviseren en hercertificeren wij de oude veiligheid weer in onze werkplaats. Voor onze klanten verzorgen wij het voorraadbeheer en monitoren wij de veiligheidskleppen. Op deze manier signaleren we tijdig wanneer de veiligheden onderhouden moeten worden. Zo hebben onze klanten er geen omkijken meer naar, zowel technisch al commercieel”.

 

Het reviseren en eventueel hercertificeren van appendages kan door het team van A.S.E. Repair BV voor jou uitgevoerd worden. Veiligheden (her)bestellen verloopt eenvoudig via VCC BV zodat jij weer van een nieuwe veiligheidsklep voorzien wordt. In overleg is het ook mogelijk om een voorraad aan te leggen zodat je nooit verlegen zit om veiligheden. Het team van VCC BV geeft je graag advies in jouw safety valve management”.