Speciale afsluiters voor oliegekoelde transformatoren

Waar kleine transformatoren gekoeld worden door middel van lucht, wordt bij grote vermogens transformatoren speciale olie gebruikt. Lucht is namelijk niet toereikend om deze grote capaciteit te koelen. Deze olie heeft kruipeigenschappen waardoor een goede afdichting noodzakelijke is. Dit vraagt om speciale afsluiters die voor deze olie toepasbaar zijn in de transformatoren.

 

Ron van de Weerd, VCC BV directeur, legt uit: “Grote oliegekoelde transformatoren leveren veel warmte. Deze speciale afsluiters van HEROSE zitten in het koelsysteem. Vergelijkbaar met het koelsysteem van de radiator in je auto. Waar in de auto het complete watersysteem zorgt dat de motor tijdig afgekoeld wordt en geen lekkage ontstaat, verzorgen deze afsluiters in het koelsysteem van de transformatoren de koeling en afdichting”.

 

Oliegekoelde transformatoren vindt je vaak terug binnen bijvoorbeeld woonwijken en de industrie. Op plekken waar er om hoge afnames gevraagd wordt. “Waar normaal gesproken elektriciteit onder hoogspanning getransporteerd wordt van A naar B, zorgen de oliegekoelde trafo’s aan het einde van de lijn ervoor dat de elektriciteit onder een lagere (bruikbare) spanning naar de afnemer gaat”, vertelt Ron.

 

HEROSE is gespecialiseerd in deze nichemarkt. “Niet iedere afsluiter is geschikt om ingezet te worden voor deze olie. HEROSE heeft plugkranen, kogelkranen, vlinderkleppen en schuifafsluiters ontwikkeld die specifiek inzetbaar zijn bij deze oliegekoelde transformatoren. In opdracht van het SGB Concern, voor onder meer Royal Smit Transformers BV in Nijmegen, hebben we inmiddels vele oliegekoelde trafo’s voorzien van deze speciale afsluiters. Een succesverhaal in de praktijk”, eindigt Ron.

 

Lees meer over HEROSE

Bekijk hier de video die we eerder deelden over transformatoren

 

 

oliegekoelde transformatoren