Over tulpen die beter groeien met koolstofdioxide en droog ijs.

Klant in beeld: YARA Gas BV

Over tulpen die beter groeien met koolstofdioxide en droog ijs.

Het Noorse bedrijf Yara is een van de grootste meststoffen producenten ter wereld, met 12.500 werknemers in meer dan 150 landen.

In Sluiskil, vlak bij de Belgische grens, staat de kunstmest fabriek van Yara. De productie van ammonia, een belangrijk ingrediënt in kunstmatige meststoffen, zorgt dat er daar grote hoeveelheden koolstofdioxide (CO2) vrijkomen, die over 150 km naar Rotterdam vervoerd worden om bij Yara Gas BV in Rotterdam weer verder verwerkt te worden in andere producten.

Yara maakt al sinds 2010 gebruik van veiligheidskleppen van Herose, waarbij levering en service door VCC worden verzorgd.

Ron van de Weerd bracht onlangs een bezoek aan Yara Gas BV en leerde onder andere waarom tulpen beter groeien op koolstofdioxide.DSC_0181

De vraag naar koolstofdioxide is groot. In vloeibare vorm zorgt het voor de bubbels in frisdranken, en als droog ijs is het een goede vers-houder van voedsel. Maar het is ook te vinden in brandblussers, en – heel bijzonder – het bevordert de groei van planten in de glastuinbouw.

Dit laatste is een onderwerp waar Peter de Vries uren over kan praten. Als bioloog en internationaal erkend expert verbonden aan Yara Gas BV, heeft hij zijn eigen kas op de bedrijfslocatie, waar hij na verschillende proefnemingen ontdekte welke omstandigheden het meest ideaal zijn om planten beter te laten groeien.

Zo berekende hij dat planten het beter doen als de verhouding CO2 in de atmosfeer iets wordt verhoogd.

Dat Yara prioriteit geeft aan dit soort proefnemingen is te begrijpen. De glastuinbouw is een belangrijke pijler van onze economie en vanuit Nederland exporteren we zo’n 10 miljoen tulpen per dag naar klanten over de hele wereld!

VCC-4Wellicht nog indrukwekkender is de manier waarop Yara Gas BV haar productie van droog ijs verzorgt. In een enorme, koude hal, worden verschillende vormen droog ijs geproduceerd: als cooling pads voor vliegtuig-trolleys, in blokvorm, of als korrels, waar de meeste vraag naar is. Het bedrijf produceert enkel op aanvraag, omdat droog ijs per dag vijf procent van haar massa verliest en dus direct geleverd dient te worden.

Lage temperaturen en hoge druk zijn zaken waar Yara Gas BV iedere dag mee te maken heeft – en dat zijn de gebieden waar de producten van Herose in beeld komen.

Cryogene kleppen van Herose zijn te vinden op de vrachtwagens die het transport van de CO2 verzorgen tot en met de machines die het droog ijs produceren.

Voor noodzakelijk onderhoud worden er per jaar zo’n 100 kleppen vervangen, variërend van driewegkleppen en veiligheden tot open/dicht en regelklepen.

Yara Gas BV heeft niet alleen voor Herose en VCC gekozen vanwege de hoge kwaliteitsnormen, maar ook vanwege de flexibele mogelijkheden die VCC biedt om mee te denken in oplossingen wanneer de tijd kort is en snelle handeling vereist.

Iets wat wij natuurlijk als motto voor ál onze klanten hanteren!

Lees hier het artikel

© valvescommunity

valves