Cryogene kogelkranen; correcte installatie waarborgt veiligheid

Cryogene kogelkranen zijn geschikt om onder extreem lage temperaturen leidingsystemen optimaal te openen en af te dichten. Wanneer een cryogene installatie in bedrijf gaat kan er een flinke druk binnen de leidingen en afsluiters ontstaan door warmte-inlek. In de normale kogelkranen kunnen hierdoor extreme drukken ontstaan die de werking en afdichting van de afsluiter kunnen blokkeren en gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. De cryogene kogelkranen hebben hiervoor een eenvoudige oplossing en zorgen voor een  afvoer van de ontstane overdruk. Het is echter essentieel dat deze kogelkraan op de juiste manier in de cryogene installatie ingebouwd wordt.

 

 Cryogene kogelkranen voorkomen een te hoge druk in de dode ruimte

Kogelkraan Cryogeen VCC BV tips

“Een cryogene kogelkraan heeft een gaatje in de zwevende kogel om zo de drukontlasting te reguleren en een te hoge druk in de cavity (dode ruimte) te voorkomen”, legt Ron van de Weerd, directeur VCC BV uit. “Eén liter cryogene vloeistof staat gelijk aan ca. 1.500 liter gas. Bij opwarming van de cryogene vloeistof resulteert dat in een enorme druk, ook in de dode ruimte van de kogelkraan in gesloten positie. Een gaatje in de aanstroomzijde van de kogel zorgt voor een juiste drukafvoer. Heeft een kogelkraan geen gaatje in de kogel, dan wordt bij het openen alle druk op het eerste kleine stukje van de kogelkraan ontlast. Hierdoor ontstaan er groeven in de afdichting van de kogelkraan en dicht de kogelkraan nooit meer goed af. Door de hoge snelheid over de zitting kan de afdichting zelfs gedeformeerd worden Dit zorgt voor lekkage of het blokkeren van de draairichting van de kogel”.

 

Bouw de cryogene kogelkranen op de juiste manier in

Het is belangrijk dat de cryogene kogelkraan op de juiste manier ingebouwd wordt. Ron: “Kogelkranen hebben een stromingsrichting, wat betekent dat de kraan vanaf één kant, de hoge druk zijde, aangestroomd mag worden. Dit herken je aan de pijl die op de kogelkraan staat die de stromingsrichting aanduidt én aan de ‘T’ (of pijltje) die te zien op de bovenzijde van de spindel, waarbij het pootje van de ‘T’ aangeeft waar het gaatje gepositioneerd is. Dus houd er hierbij altijd rekening mee dat het gaatje van de kogelkraan aan de kant geplaatst wordt waar de druk vandaan komt. Plaats je een kogelkraan in tegengestelde richting dan vindt er geen afdichting plaats en stroomt het medium door het gaatje naar de andere kant. Hierdoor lijkt het dat de cryogene kogelkraan niet goed functioneert of afdicht. Dus, bij een juiste werking van een cryogene kogelkraan in gesloten stand, ontlast de ontstane druk van de dode ruimtes door het gaatje in de kogel. Deze bevindt zich namelijk aan de aanstroomzijde van de kogel en daardoor vindt de afdichting plaats op de zitting van de lagedrukzijde”.

VCC BV adviseert graag over de passende kogelkranen voor uw installatie én over de juiste toepassing van deze cryogene kogelkranen. Ons assortiment in cryogene kogelafsluiters bestaat uit hoogwaardige producten. Wij leveren zowel de CXF Serie kogelkraan als de CCF Serie kogelkraan. 

Heb je een specifieke applicatie waar je een regel-, veiligheidsklep of afsluiter op maat voor nodig hebt? Kijk dan eens naar onze appendages voor cryogene toepassingen of neem contact met ons op, we geven graag advies op maat.

 

Vinco Valves - VCC BV - Cryogene kogelkraan tips