Fusible Ball Valve: dé beveiliging voor gevaarlijk transport

VCC bezoekt regelmatig presentaties van onze leveranciers. Op deze presentaties worden nieuwe producten geïntroduceerd en worden de laatste trends en ontwikkelingen besproken. Afgelopen maand heeft leverancier van cryogene kogelkranen HABONIM ons een nieuwe beveiliging gepresenteerd. Deze kan worden toegepast op cryogene tankwagens die bijvoorbeeld LNG transporteren. Graag delen wij deze kennis met u.

Toepassing

Deze nieuwe beveiliging is bij VCC bekend onder de naam FBV, oftewel fusible ball valve. De FBV’s zijn toepasbaar op alle tankwagens die stoffen transporteren waarbij gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Denk hierbij aan, bijvoorbeeld, explosie of verstikking. De afsluiter kan zowel handmatig, pneumatisch en als temperatuurbeveiliging functioneren. Hij dient bij noodsituaties, waaronder leidingbreuk of brand, in ieder geval zo snel mogelijk te reageren. Hierom is er ook een voorziening op de afsluiter om een kabel aan te sluiten die de klep mechanisch laat schakelen.

Medium temperatuur -196 °C tot + 80 °C
Druk 300 LBS / PN50
Afmeting tot 2″/ DN50

Uitdagingen

Iedere nieuwe toepassing brengt uitdagingen met zich mee. Ook voor een kundige en kennisrijke partner als HABONIM. Bij iedere nieuwe ontwikkeling staat niet alleen de klantvraag, maar ook de klantervaring centraal. Beide dienen namelijk te leiden tot een verbeterd systeem. De specifieke uitdagingen voor de ontwikkelingen van de FBV lagen op het gebied van:

  • de beschikbare ruimte in de tank;
  • uitvoering van de afsluiter;
  • grootte van de aandrijving;
  • het product betaalbaar te houden.

Oplossing

Alle gevraagde specificaties en uitdagingen samen genomen, hebben de FBV gevormd.

  • De FBV voldoet aan de norm BS 6364;
  • er zijn geen doorlopende bouten gebruikt rondom het huis;
  • de afsluiter kan zowel handmatig, pneumatisch en als temperatuurbeveiliging werken.

Het grote voordeel van deze afsluiter ligt vooral in het lage drukverlies. Hier wordt namelijk een doorlaat van 32 mm toegepast bij een afmeting van 2” / DN50. Dit geeft de FBV een lager drukverlies ten opzichte van vergelijkbare afsluiters.

FBV in de praktijk

Dit nieuwe product wordt inmiddels bij Chart, Chart Ferrox en SBB actief gebruikt. De eerste reacties zijn naar volle tevredenheid. Er zijn inmiddels extra orders geplaatst voor minimaal 20 extra FBV’s.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de FBV of wilt u de presentatie in PowerPoint ontvangen?

Neem dan contact met ons op via +31 (0)24 37 33 884 of mail naar info@vccbv.nl