LNG door biomassa

Kansen om aan de energiebesparingswet te voldoen

In het klimaatakkoord zijn diverse doelen vastgesteld om Nederland (en de wereld) te verduurzamen. Maar wat zijn deze doelen precies? En hoe kun je dit binnen jouw organisatie bereikbaar maken? In dit artikel geven we meer informatie over deze groene doelstellingen en laten we zien hoe procesoptimalisatie en alternatieve energiebronnen hier een rol in kunnen spelen.

Als je het klimaatakkoord er op naleest, dan zie je een aantal harde doelstellingen staan. De CO2 uitstoot moet drastisch teruggebracht worden. Deze moet in 2050 binnen Nederland met 95% verminderd zijn ten opzichte van 1990. En daarvan moet 49% al in 2030 gerealiseerd zijn. Een ander doel is dat de elektriciteitsproductie in 2050 voor 100% CO2-neutral moet zijn. Ambitieuze en noodzakelijke doelstellingen om een verduurzaming van de energievoorziening mogelijk te maken.

 

Optimaliseer de procesinstallatie

De energiebesparingsplicht wordt verbreed en geldt voor locaties die vergunning plichtige milieubelastende activiteiten ontplooien. Dat betekent dat bedrijven serieus werk moeten gaan maken van deze verduurzaming. Voor procesinstallaties is het uitermate interessant om bestaande leidingen en afsluiters te isoleren. Hierdoor worden de warme of koude vloeistoffen beschermd tegen afkoeling of stralingswarmte. Daarnaast loont het om meer aandacht te besteden aan goed onderhoud en een optimalisatie van afsluiters. Met structureel en grondig onderhoud van de vlinderkleppen, veiligheden, regelkleppen en kogelkranen in een installatie wordt de levensduur van de producten verlengd en worden breuken en slijtage beperkt. Het team van VCC BV adviseert graag in een optimaal gebruik van afsluiters en verdere procesoptimalisatie.

 

LNG Stoom Biomassa Energiebesparing

 

Biomassa: circulaire grondstof

Ron van de Weerd: “Biomassa heeft zich de laatste jaren dermate ontwikkeld dat het naar mijn idee een van de energiestromen van de toekomst is. Deze gaat wat mij betreft een belangrijke rol spelen naast de huidige energiestromen. Biomassa is een van de circulaire brandstoffen en een hele mooie vervanger van de fossiele brandstoffen.

Alle organische stoffen die vanuit het bioafval in de bio installatie komen worden door de bacteriën (fermentatie) omgezet tot een hoge concentratie methaan (CH4). Zodra dit gasmengel gereinigd is ontstaat er equivalent aan natural gas (BLNG). Dat wordt vervolgens weer ingezet als energiebron. Zo ontstaat er een natuurlijke kringloop. Het werken met deze circulaire grondstoffen heeft de toekomst en biedt een uitkomst in het bereikbaar maken van de doelen uit het klimaatakkoord”.

Biomassa wordt vandaag de dag al op veel diverse plekken toegepast. Denk aan afvalverbrandingsinstallaties in Rozenburg, Duiven en Alkmaar of energiecentrales in Geertruidenberg, Lelystad en Rotterdam. Andere toepassingen zijn slibgisting installaties die o.a. door Heineken, PepsiCo, Aviko, Douwe Egberts en Bavaria gebruikt worden. Of de inzet van houtpellets, -ketels of -snippers door bijvoorbeeld Farm Frites en Friesland Campina. De inzet van biomassa is dus al dichterbij dan je wellicht zou denken.

 

Energiestromen van de toekomst

Ron van de Weerd: “De huidige energiestromen zijn gedateerd en we zijn hard op weg om drie nieuwe, duurzame energiebronnen volledig te omarmen. Zon- en windenergie uit natuurlijke bonnen, (B)LNG uit biomassa en waterstof als energiedrager. VCC BV is al jaren actief in LNG en waterstof en adviseert haar klanten graag over toepassingen en oplossingen gericht op deze energiestromen”.

 

Eind 2021 volgde VCC BV een studiedag van het Stoomplatform. Tijdens deze inspirerende dag was dit een belangrijk thema en hebben wij veel geleerd over deze interessante ontwikkelingen.